Žena za života proguta 4kg proizvoda za usne: Istina ili laž?

Žena za života proguta 4kg proizvoda za usne: Istina ili laž?

Verovanje da će žene progutati neku neverovatno veliku količinu proizvoda za usne tokom svog života kruži već više od decenije. 

  • Prema jednom izveštaju u Glamour magazinu, prosečna žena konzumira od 1.8kg do 4kg ruža za usne tokom svog života.
  • London's The Express tvrdi, "Prosečna žena proguta 2.6kg ruža za usne tokom života."
  • The Sun je objavio, "Prosečna žena proguta 1.4kg ruža za usne tokom svog života.”
  • Sunday Herald Sun iz Melburna, Australija, izjavio je o ružu za usne, "Prosečna žena proguta oko 4.5kg tokom svog života." 
  • The Guardian tvrdi, "Prosečna žena pojede 2.3kg ruža za usne tokom svog života." 

Zvuči kao zanimljiva statistika, ali sve je netačno.

Iako postoji neka varijacija po brendu, prosečna količina upotrebljivog ruža ili sjaja za usne u tipičnoj ambalaži je 3 grama. Da bi bilo koja varijacija ove činjenice o pojedenom ružu bila istinita, prosečna žena bi morala da proguta sadržaj mnogo, mnogo stotina ruževa tokom svog života - negde između 454 i 1.512.

Otprilike 3 grama daje 410 premaza, što znači da tih 454 do 1.512 komada prevodi se u 186,140 do 619,920 stvarnih nanošenja.

Pretpostavljajući 55 godina dnevne upotrebe ruževa ili sjajeva za usne (od 15. do 70. godine), 186,140 do 619,920 nanošenja bi značilo 9 do 31 slojeva ruža za usne dnevno. Što nije realno. 

Iako 9 do 31 nanošenja dnevno možda još uvek ne zvuči potpuno neverovatno, to je pre nego što uzmete u obzir ključni faktor: da bi ova statistika bila tačna, prosečna žena bi morala da proguta sav ruž za usne koji je namazala tokom tih 9 do 31 dnevnih nanošenja. To znači da nijedan proizvod ne bi završio na ivici čaše za vino, šolje za kafu, ili bi bio obrisn odmah nakon nanošenja, ili poljubljen od strane momaka ili opran pre spavanja, kada žene skidaju svoju šminku. 

Prosečne žene ne kupuju 8 do 27 ruževa ili sjajeva za usne svake godine. Od ruževa koje kupe, ne koriste ih sve do poslednjeg mogućeg poteza. Većina žena priznaće da poseduje nekoliko ruževa ili sjajeva za usne smeštenih negde u fioci koje su im se sviđale u trenutku kupovine, ali ih sada ne koriste, ili ih čak bace bukvalno pune. Od proizvoda koje redovno nanose, ne potroše se svi u potpunosti; čak i omiljeni ruževi i sjajevi za usne se izgube, ili zgaze, ili se ubace u veš mašinu u džepu farmerki.

Nacionalni savet za zdravlje i medicinska istraživanja (NHMRC) u Kanberi, tvrdio je da prosečna žena može očekivati da proguta između 500 i 1.500 grama ruža za usne tokom svog života ako je skromni, ali redovan korisnik. Iako su ovi brojevi malo realniji, i dalje su izvan granica zdravog razuma. Koristeći računicu od 3 upotrebljiva grama po tubi, to iznosi od 167 do 500 ruža ili sjaja za usne, što bi zahtevalo godišnju kupovinu od tri do devet komada, i svaki bi morao biti progutan bez ikakvog ljubljenja, skidanja ili brisanja. Što nas opet navodi da zaključimo da statistika koja nam je dostupna na internetu o ovoj temi jednostavno nije tačna i brojeve koje navodi treba da uzimamo s rezervom. 

Natrag na blog