Lizanje usana

Prestani da ližeš usne

Saznaj kako da prestaneš da grickaš i ližeš usne, jer više štete nego koristi od toga.

Ova navika je toliko česta da ponekad čak ni ne shvatiš da to radiš sve dok ne ugrizeš malo jače ili potpuno isušiš usne. Ako si stalno pod stresom, verovatno ih grizeš više nego inače, kažu stručnjaci za mentalno zdravlje.

Psiholog Rebecca Berry kategorizuje grickanje usana kao BFRB (Body-focused repetitive behaviors), što je bilo koje ponašanje usmereno na telo, koje uzrokuje oštećenje kože, kose ili noktiju. "BFRB-ovi se javljaju kao mehanizam suočavanja u situacijama kada osoba oseća nelagodnost ili anksioznost; simptomi se često pogoršavaju stresom", objašnjava Berry. "Ljudi sa BFRB-om primećuju da ponavljajuća radnja može pružiti olakšanje od bolnih emocija i pružiti funkciju samopomaganja." Kladim se da nisi znala za ovo!

Dosada takođe može izazvati grickanja usana. "Možeš doživeti dosadu ili nezadovoljstvo i primetiti da grickanje usana pruža senzornu stimulaciju i ponekad ti pomogne da ostaneš fokusirana na zadatak", kaže Berry.

Zašto treba da prestaneš grickati i lizati usne:

Prema dermatolozima, možeš brzo razviti ono što nazivaju "osip grickača usana" koji je ružičast i perutav (drugim rečima: dodatno ispucale usne). Fuj, kome to treba?

Ali ono što može da se desi nakon razvoja tog kratkotrajnog osipa može biti mnogo opasnije... Takva razderana koža može dovesti do infekcija koje izazivaju oticanje, bol i iscedak. Ne trebaju ti ožiljci i herpes kao ni infekcija. Grizenje usne takođe može izazvati pucanje ili blokadu pljuvačne žlezde, što se manifestuje kao kvržica na usni nazvana mukokela. Nije ozbiljno, samo smeta i onda i to stalno grickaš, pa dugo traje da je se rešiš.

Pored toga, stalno grickanje ili lizanje usana može dovesti do nečega što se naziva lihenifikacija, poznata i kao zadebljanje kože koje je često karakterisano braonkastom ili belom promenom boje. Koža bude u flekama, crvena i ima ljuspice, mnogo gore nego obično ispucale usne. Ako ti prirodna linija usana počne izgledati malo izobličeno, to je likenifikacija na delu.

Šta da radiš sad?

Otkrij uzrok

Kao i sa grickanjem noktiju, verovatno si nervozna pa tako reaguješ. Nauči da upravljaš svojim emocijama koje su okidač za ovu naviku. Možda će ti na tom putu trebati pomoć stručnog lica, ali to je ok. Zapitaj se samo u trenucima kada ližeš usne šta se desilo? Zašto to radiš? Onda probaj otkloniti osećaj koji ti to izaziva. Razmišljaj o trenucima kada ližeš usne i analiziraj šta se dogodilo i koje emocije su bile prisutne. Zatim, radi na upravljanju tim emocijama i traži alternative za smanjenje stresa.

Neguj usne

Pronađi proizvode koji ti odgovaraju, koji su na prirodnoj bazi. Preporučujemo one s uljima biljaka ili koji imaju naznačeno da su za hidrataciju. Obavezno stavi labelo kad izlaziš napolje po ovim hladnim danima, jer će se tvoje usne na vetru duplo brže isušiti.

Natrag na blog